Krajem prošlog meseca održana je prva konstitutivna sednica novog saziva Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Kraljevo koja okuplja privrednike Raškog i Moravičkog okruga.

Konstituisanjem novog saziva, generalni direktor Elektromantaže Kraljevo, Dražen Pjeranović, preuzeo je funkciju člana Parlamenta sa mandatom od četiri godine.

Prva sednica, „uživo“ nakon godinu dana, bila je prilika da se uz osvrt na prethodni period sagledaju trenutne okolnosti i pokrenu pitanja koja se odnose na poteškoće sa kojima se privreda na ovim prostorima suočava.

Opravdavajući svrhu postojanja Parlamenta Regionalne privredne komore, čija je primarna funkcija praćenje industrijske proizvodnje i evidentiranje problema, na sednici su, između ostalog,  razmatrana i pitanja kao što su deficit kadrova, usled odliva radne snage, ali i aktuelni skok cena sirovina i repromaterijala.

Skupu je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić, koji je u svom obraćanju istakao aktivnu ulogu Ministarstva privrede na planu investicionih ulaganja. Podrška države ogleda se u kontinuiranom odobravanju sredstava u cilju podsticaja privrednog rasta u regionu. Podaci govore da je proteklom petogodišnjem periodu Ministarstvo, preko Razvojne agencije Srbije i Fonda za razvoj odobrilo oko 2,6 milijarde kredita i oko 530 miliona bespovratne pomoći, i to „isključivo za investiciona ulaganja“. Samo u prethodnoj godini, imajući u vidu poteškoće sa kojima se privreda suočila usled pandemije, regionalnoj privredi je odobrena pozajmica u visini 1 milijarde  uz oko 250 miliona bespovratnih sredstava.

Podrška države za Privrednu komoru Kraljevo predstavlja ohrabrenje, što uz očekivani završetak pandemije, pruža mogućnost za rasterećenje celokupne privrede i povećanje produktivnosti. Imajući to u vidu, i novoizabrana predsednica Parlamenta izrazila je optimizam, očekujući u narednom periodu intenzivnu investicionu i ukupnu privrednu aktivnost.

Tome u prilog ide i činjenica da je za prva tri meseca ove godine, uprkos opštem padu industrijske proizvodnje od 4,7%, industrijska proizvodnja na teritoriji Raškog i Moravičkog okruga povećana za 11,2%.