Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije je poslovna asocijacija osnovana 1.marta 2021.godine sa ciljem da unapredi poslovni ambijent u oblasti obnovljivih izvora energije i da u službi očuvanja životne sredine podstiče proizvodnju i upotrebu električne energije iz obnovljivih izvora.

Udruženje je nastalo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj. EBRD je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiji u Srbiji i posvećen je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora.

Osnivači Udruženja su kompanije koje u našoj zemlji proizvode električnu energiju koristeći snagu vetra: Vetroelektrane Balkana DOO Beograd(VE Čibuk 1, instalisane snage 158,4 MW) , Electrawinds K-Wind d.o.o Kovačica (VE Kovacica -104,5 MW) i Elektrawinds-S DOO Beograd (VE Alibunar-42MW). Kompanije-osnivači Udruženja dale su prethodnih godina najveći doprinos povećanju udela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Srbiji. Elektrane u vlasništvu osnivača su izgrađene i rade u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Republike Srbije i međunarodnih finansijskih institucija koje su kreditirale projekte.

Sa zadovoljstvom možemo reći da smo postali novi redovni član OIE i radujemo se uspešnoj saradnji.